Tigerkakshjärta
Lina Nordquist
Karin
redaktör

"Lina Nordquist vann läsarnas hjärtan 2022 när hon fick priset Årets Bok! Det här är en lika fängslande roman där historia blandas med nutid och om kärlek, svek och mörka hemligheter!"

"En perfekt roman. Högsta betyg.” Bibliotekstjänst

Brynäs, 1935. Vintern är iskall och den unga Benedikte har inte längre något val; skafferiet gapar tomt, vräkningsbeskedet ligger på bordet och hennes små pojkar 4-årige Eder och hans lillebror Tom håller på att tyna bort.

Rengsjö, 1936. Elden sprakar i brasan och morfars stora händer ställer fram två bunkar framför Eder och Tom. De blandar ihop kakao, mjöl, socker och smör och får slicka skedarna medan kakan gräddas. Morfars gnolande och kakdoften tränger undan minnena från Brynäs.

”Spartansk tigerkaka”, säger morfar. ”Ät pojkar, så blir ni mätta och modiga. Det bruna är kärlek, det botar rädsla. Det ljusa är mod, så att en vågar.”
Och nog behövs det mod även i morfars stuga. I grannhuset, den stora gården bortanför åkrarna, göms hemligheter som skär rakt in i Eders familj. Allt kokar ner till frågan ingen vill svara på: varför jagades Benedikte och hennes mamma bort från byn?

2023. Eder minns vad hans mor tvingades göra för att rädda honom och lillebror Tom. Han minns också miraklet: morfars stuga i Rengsjö, värmen och rotmos med smör. Han minns hur allt föll samman igen, hur sanningen om det förflutna kom i kapp och ödelade. Och så minns han kärleken...

RECENSIONER:
"Det här är en perfekt roman, som i svindlande loopar genom tiden framkallar ett helt liv fyllt av kärlek, sorg, svåra beslut och skam. Karaktärerna är oförglömliga, den eleganta berättarstrukturen skapar driv, och språket är en jublande fröjd i varje mening. Helhetsbetyg: 5. Briljant."
Christine Karlsson, Bibliotekstjänst

FORMAT
Inbunden

ISBN
9789189771321

ANTAL SIDOR
431

FÖRLAG
Romanus & Selling

UTGIVNINGSÅR
2024
FORMAT
Inbunden

ISBN
9789189771321

ANTAL SIDOR
431

FÖRLAG
Romanus & Selling

UTGIVNINGSÅR
2024

Majs böcker

Carl-Johan Vallgren
Johanna Swanberg
Geir Gulliksen
Ninni Schulman
Emeli Mårtensson

Lina Nordquist

Född 1977 utanför Söderhamn. Hon är docent i fysiologi och diabetesforskare, och även riksdagsledamot. Hon är uppvuxen i Hälsingland och bor med familj och fyra hundar i Uppsala. Dit du går, följer jag var hennes debutroman som också vann priset "Årets Bok" 2022.

Majs böcker

Carl-Johan Vallgren
Johanna Swanberg
Geir Gulliksen
Ninni Schulman
Emeli Mårtensson
Majs böcker
Carl-Johan Vallgren Carl-Joha...
Johanna Swanberg Johanna S...
Geir Gulliksen Geir Gull...
Ninni Schulman Ninni Sch...
Emeli Mårtensson Emeli Mår...
Klarna