Lektioner i kemi
Bonnie Garmus
Kerstin
redaktör

"Elizabeth Zott har ett kall i livet. Men för att hon ska kunna leva ut sin dröm krävs okonventionella metoder ... Smart, roligt och – för det mesta – hoppingivande!"

Boken som slog rekord på den internationella bokmässan!

Elizabeth Zott brukar skriva små lappar som hon lägger i sin dotter Madelines matlåda. På dem kan det stå uppmuntrande saker som Det är inte bara inbillning. De flesta människor är hemska. Eller: Idrotta på rasterna men låt inte pojkarna vinna per automatik.

I skolan gör Madeline allt för att inte sticka ut. Allt hon vill är att vara normal och fast hon lärde sig läsa när hon var tre år försöker hon låtsas vara i stort sett analfabet som de andra barnen. Det viktigaste var att passa in. Något som hennes mamma var känd för att inte göra ...

Det är 1960-tal i Kalifornien – en tid långt innan jämställdhetsplaner på arbetsplatser hade uppfunnits. Elizabeth Zott är kemist på ett forskningsinstitut där sexuella trakasserier från män sker nästan slentrianmässigt, vilket hon vägrar att acceptera.

Men när hon står upp för sig själv får det konsekvenser – särskilt när hon orsakar allvarlig kroppsskada på chefen. Svartlistning, stulen forskning och ett rykte som lycksökande opportunist. Man behöver inte ha en examen i kemi för att förstå att mäns egon är sköra. Kvinnor har också problem med henne, kanske är det kombinationen av att hon ser lite för bra ut OCH är lite för intelligent som får dem att känna sig misstänksamma?

Så möter hon Calvin Evans. Forskningsscenens superstjärna – oborstad, enstörig och besvärlig. Det är ingen som gillar honom heller, men kemin som uppstår mellan de två är på riktigt!

Tre år senare är Elizabeth ensamstående mamma till deras dotter Madeline. Ekonomin är knackig men då får Elizabeth ett erbjudande hon inte har råd att tacka nej till. Hon ska – otippat nog – leda ett matlagningsprogram i TV. Till allas förvåning blir Elizabeths egensinniga matlagning en stor succé. Att hon dessutom passar på att uppmuntra kvinnorna som tittar till självständighet och uppror är inget som ses med blida ögon ...

FORMAT
Inbunden

ISBN
9789146237921

ANTAL SIDOR
384

FÖRLAG
Wahlström & Widstrand

UTGIVNINGSÅR
2022

ÖVERSÄTTARE
Sofia Nordin Fischer
FORMAT
Inbunden

ISBN
9789146237921

ANTAL SIDOR
384

FÖRLAG
Wahlström & Widstrand

UTGIVNINGSÅR
2022

ÖVERSÄTTARE
Sofia Nordin Fischer

Majs böcker

Carl-Johan Vallgren
Johanna Swanberg
Geir Gulliksen
Ninni Schulman
Emeli Mårtensson

Bonnie Garmus

Hon föddes i Kalifornien 1957 och jobbade länge som copywriter. Debuten Lektioner i kemi, som fått strålande recensionerbörjade hon att skriva i ett anfall av raseri, när hennes chefer på jobbet presenterade hennes idéer som sina. Det gjorde hon rätt i - boken har blivit en succé, översatts till 34 språk och ska bli film. 

Majs böcker

Carl-Johan Vallgren
Johanna Swanberg
Geir Gulliksen
Ninni Schulman
Emeli Mårtensson
Majs böcker
Carl-Johan Vallgren Carl-Joha...
Johanna Swanberg Johanna S...
Geir Gulliksen Geir Gull...
Ninni Schulman Ninni Sch...
Emeli Mårtensson Emeli Mår...
Klarna